KOMA – KOrtárs MAgyar Képzőművészeti pályázat – Magyar Kultúra Napja 2024KOMA – KOrtárs MAgyar Képzőművészeti pályázat – Magyar Kultúra Napja 2024

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) romániai magyar középiskolás diákoknak hirdet képzőművészeti pályázatot a jövő évi Magyar Kultúra Napja alkalmából.

A pályázat témája
A pályázat célja, hogy alkotásra, képzőművészeti eszközökkel való önkifejezésre buzdítsa a 9–12. osztályos romániai magyar diákokat, ugyanakkor a kortárs erdélyi magyar irodalom népszerűsítésére is törekszünk. Szeretnénk felkutatni és díjazni a fiatal tehetséges alkotókat és bemutatkozási lehetőséget kínálni számukra a legjobb, legizgalmasabb munkákból válogatott kiállítás által.

A diákoktól olyan, tetszőleges technikával és méretben készült képzőművészeti alkotásokat várunk, amelyek egy szabadon választott kortárs erdélyi magyar író szövegére, versére reflektálnak. Az alkotások lehetnek illusztrációk a kiválasztott irodalmi műhöz, de kapcsolódhatnak hozzá szabadabban is, csupán inspirációs forrásként felhasználva az írásokat.

Reméljük, hogy a kortárs erdélyi magyar irodalom és a képzőművészet ötvözéséből időszerű, ötletes, elgondolkodtató alkotások születnek!
A pályázók figyelmébe ajánljuk a következő romániai magyar kortárs szerzőket: André Ferenc, Balázs Imre József, Borcsa Imola, Botházi Mária, Dimény H. Árpád, Fekete Vince, Fischer Botond, György Alida, Horváth Benji, Kali Ágnes, Láng Orsolya, László Noémi, Lövétei Lázár László, Márton Evelin, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Szabó Robert Csaba, Szántai János, Vida Gábor – de a sor tetszőlegesen bővíthető.

Résztvevők köre
A pályázatra romániai magyar középiskolás (9–12. osztályos) diákok eredeti képzőművészeti alkotásait várjuk.

Formai követelmények, pályaművek kritériuma
A beküldendő alkotások tetszőleges technikával és méretben készülhetnek, lehet pályázni rajzzal, festménnyel, egyedi vagy sokszorosító eljárással készült grafikával, szobrászati vagy textilművészeti alkotással.

Minden alkotó 1 munkával pályázhat.

A pályamunkákat a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központba kell eljuttatni, a munkák mellett kérjük feltüntetni a következő adatokat:

a pályázó személy adatai: név, az iskola és az osztály megjelölése, elérhetőség (telefonszám / e-mail cím)
a pályamunka adatai: a munka címe, alkalmazott technika, az inspirációs forrásként felhasznált irodalmi alkotás (szerző, cím, év) megjelölése

Pályázási határidő
A képzőművészeti pályázatra benevezett alkotásokat eredetiben kérjük postai úton elküldeni vagy személyesen behozni a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központba, a 2023. november 27. – 2024. január 12. közötti időszakban.

A postai úton elküldött (postai bélyegző legkésőbbi dátuma: 2024. január 8.) vagy személyesen behozott pályaművek beérkezési határideje: 2024. január 12., 17 óra.
A 2024. január 12. után beérkező pályaműveket már áll módunkban elbírálni!

Postacím:
Erdélyi Művészeti Központ
520027 Sepsiszentgyörgy,
Olt utca 2. sz.
Kovászna megye, Románia

Centrul de Artă din Transilvania
520027 Sfântu Gheorghe,
str. Oltului nr. 2
jud. Covasna, România

További elérhetőségek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Tel: 0736-350376
A képzőművészeti pályázat elérhető a következő weboldalon:
https://www.emuk.ro/hu/esemenyek/42-hu/esemenyek/2023/306-kepzomuveszeti-palyazat

A műalkotások zsűrizése
A határidőig beérkezett pályaműveket az Erdélyi Művészeti Központ által felkért zsűritagok két kategóriában értékelik: a 9–10. osztályos diákok, illetve a 11–12. osztályos diákok korcsoportjából választják ki a három-három legjobb műalkotást.

A zsűri tagjai:

Szebeni Zsuzsanna színháztörténész – Sepsiszentgyörgy
Sipos Gaudi Tünde grafikus - Erdélyi Művészeti Központ, Sepsiszentgyörgy
Gagyi Botond festőművész – PTE Sepsiszentgyörgyi Képzőművészeti Tanszék
Hosszú Zoltán szobrászművész – Plugor Sándor Művészeti Líceum, Sepsiszentgyörgy
Siklódy Ferenc grafikus – Nagy István Művészeti Középiskola, Csíkszereda

Díjazás, kiállítás
A két pályázati kategória díjai:
9–10. osztályosok kategóriája – I. díj: 500 lej, II. díj: 300 lej, III. díj: 200 lej
11–12. osztályosok kategóriája – I. díj: 500 lej, II. díj: 300 lej, III. díj: 200 lej

A képzőművészeti pályázatra beküldött legjobb, legötletesebb, legszebben kidolgozott munkákból az Erdélyi Művészeti Központban nyílik kiállítás 2024. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, 17 órától. A beválogatott munkákból rendezett kiállítás megnyitóján kerül sor a pályázat eredményhirdetésére és a díjak átadására. A pályaműveket bemutató kiállítás 2024. január 22–26. között lesz látogatható az Erdélyi Művészeti Központban, naponta 10–17 óra között.

Azon díjazottakkal, akik nem tudnak részt venni a megnyitón, utólag egyeztetünk a díjak átadásának módjáról.

Szakmai partnerek
Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Bod Péter Megyei Könyvtár
PTE Sepsiszentgyörgyi Képzőművészeti Tanszék

Adatkezelési tájékoztató

A képzőművészeti pályázatra jelentkezők hozzájárulnak ahhoz, hogy a pályázatra beküldött műveiket az Erdélyi Művészeti Központ online felületein a nevező megjelölésével szabadon felhasználja a pályázat népszerűsítése céljából.

A pályázó diákok személyes adatait (név, telefonszám, e-mailcím, iskola) csak abból a célból kezelik a szervezők, hogy kommunikálhassanak a verseny szervezése kapcsán, visszajelzést adhassanak a beérkező pályaművekre és közölni tudják az eredményeket. Az Erdélyi Művészeti Központ, mint adatkezelő, a megadott személyes adatokat a fent leírtaktól eltérő célokra nem használja, illetve használhatja fel. Személyes adatok harmadik személy számára történő kiadása – hacsak jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik kötelező erővel – kizárólag a pályázók előzetes, kifejezett hozzájárulása esetén lehetséges. Minden pályázó a jelentkezés révén kifejezi hozzájárulását ahhoz, hogy a nevezés során közölt személyes adatai felhasználásra kerüljenek.

Adatkezelő a neki megadott személyes adatokat nem ellenőrzi. A megadott adatok valódiságáért kizárólag az azt megadó személy felel. A személyes adatok kezelése a verseny lezárásától számított 1 évig tart.

Erdélyi Művészeti Központ

Kiállítások nyitvatartása:

Keddtől péntekig: 9 - 17 óráig
Szombaton: 10 - 16 óráig

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Erdélyi Művészeti Központ

Webfejlesztés, karbantartás: Digital Studio