ADY József (1950–1991) festő és grafikusművész kiállításaIdőtartam: 2023. június 24. – augusztus 26.
Megnyitó: 2023. június 24., szombat 18 óra, az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterei
A tárlatot annak kurátorai, dr. Bordás Beáta művészettörténész és Novotny Tihamér MMA Életút-díjas művészeti író nyitották meg.

Kurátorok: dr. Bordás Beáta, Novotny Tihamér

A művész rövid életrajza:
A református papi családban nevelkedő Ady Józsefet (Jedd, 1950 – Budapest, 1991) elsősorban az irodalom és a zene érdekelte, s csak az érettségi utáni katonai szolgálat (1970–1971) alatt kezdett el komolyabban rajzolni. A hetvenes évek elején bekapcsolódott a marosvásárhelyi Café Tutun köré csoportosuló avantgárd mozgalmakba, amelyekből később a MAMŰ (Marosvásárhelyi Műhely) csoport kialakult. Négy sikertelen felvételi kísérlet után 1975-ben jutott be a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1979-ben a festészet szakon végzett, országos szinten a legmagasabb átlaggal.

A kolozsvári főiskola elvégzése után az első alkotói periódusában főleg akvarellel és vegyes technikával dolgozott, majd az 1981–1983 közötti újabb korszakra a linómetszetek voltak jellemzőek. A következő három évben jórészt szénnel rajzolt, illetve Ambrus Lajossal közös akciókat, performanszokat (a Házsongárdi temetőben, a kolozsvári szemétdombon) hajtott végre. Egy többéves, alkotói csenddel jellemezhető, nehéz időszak után a Magyarországra való áttelepedést követően, 1990 elejétől kezdve újult erővel és megszállottan dolgozott. Életének utolsó két évében erőteljes, drámai, a korábbiaknál agresszívebb, mélyebb és dinamikusabb műveket készített, többnyire vegyes technikával (ceruza, szén, akvarell, akril stb. felhasználásával). Saját bevallása szerint alkotásai a negatív érzéseinek (szorongás, félelem, kilátástalanság) és világképének közvetítését kísérelték meg.

Egyéni kiállítások:
1977: Marosvásárhely, Apolló Galéria (Lucia Călinescuval és György Csabával közösen) • 1980: Kolozsvár, Korunk Galéria (akvarellek) • 1983: Kolozsvár, Korunk Galéria (linómetszetek) • 1986: Kolozsvár, az Állami Magyar Színház előcsarnoka (szénrajzok) • 1990: Hegyestű, Kaposvár, Megyei Múzeum (Csorba Simonnal közösen)

Emlékkiállítások (válogatás):
1992: Budapest, Árkád Galéria • 1993: Marosvásárhely, Kultúrpalota földszinti galériája; Kolozsvár, Gy. Szabó Béla Galéria; Budapest, Duna Galéria • 1995: Miskolc, II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár • 2000: „Hommage” és „Hommage”, Csorba Simon Ady József (1950–1991) emlékére rendezett kiállítása, Szentendre, VLS Pinceműhely • 2007: Nagycsütörtök, Hatvan, Hatvany Lajos Múzeum és Budapest, MAMŰ Galéria • 2011: Marosvásárhely, Kultúrpalota földszinti galériája • 2012: Székelyudvarhely, a művelődési ház koncertterme • 2020: Budapest, Kárpát-haza Galéria • 2022: Székelykeresztúr, Molnár István Múzeum

Rövid leírás a kiállításról:
Az Erdélyi Művészeti Központ visszatekintő kiállítása az életmű legjelentősebb alkotásait és jellegzetes korszakait mutatta be. A szelekció a szinte teljes egészében a művész két testvérénél, Ady Ágnesnél és Ady Istvánnál őrzött hagyatékból történt, valamint néhány műalkotást a művész közeli barátaitól kölcsönöztünk a kiállítás idejére.

A kiállítás és annak katalógusa bemutatják a vízfestéses technikákkal, elsősorban akvarellel és gouache-sal kivitelezett, s esetleg tussal, temperával, tintával kiegészített papír alapú műveket (1979–81), majd a fekete-fehér linómetszeteket (1979–83), amelyek a színes papírképek tobzódó világa ellenében jöttek létre, az egyszerűség, a letisztultság, a lakonikus megfogalmazás, a groteszk drámaiság és egyértelműség jegyében, valamint a bravúros térhatást előidéző rajzi erények és a síkszerű merész folthatások egyidejű megszólaltatásának érdekében. Emellett a tárlat részét képezték a fekete-fehér litográfiák és rézkarcok (1980–82), a drámai erejű, a szenvedő emberi létezés titkait, feszültségeit, kilátástalanságait kifejező szénrajzok (1982–86 és 1989-1991), akciófotók, művészkönyvek, valamint a Magyarországon kiteljesedő életműnek a Váci Grafikai Műhelyben készített darabjai, és utolsó munkái is.

Szervezők:
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala
Erdélyi Művészeti Központ Egyesület

Támogató:
Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

Erdélyi Művészeti Központ

Kiállítások nyitvatartása:

Keddtől péntekig: 9 - 17 óráig
Szombaton: 10 - 14 óráig

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Erdélyi Művészeti Központ

Webfejlesztés, karbantartás: Digital Studio