Deák Barna és Deák M. Ria kiállítása - Erdélyi Művészeti Központ - 2017Az Erdélyi Művészeti Központ földszinti és III. emeleti kiállítóterében Deák Barna és Deák M. Ria kiállítása nyílik pénteken, március 24-én 18.00-órától.

A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti.
A tárlatot megnyitja Kányádi Iréne művészettörténész.
Közreműködik Debreczi Kálmán, a Tamási Áron Színház színésze.

A kiállítás megtekinthető: 2017. március 24. és április 16. között, keddtől péntekig, 10-17 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 14 óráig.


Deák Barna 1943-ban született Kovásznán. A marosvásárhelyi Művészeti Líceum elvégzése után építészetet tanult Marosvásárhelyen. 1992 –Bánffy Miklós emlékdíjat kapott.

Deák Barna nem törekszik a figuratív kifejezésmódra, alkotásai inkább a szimbolikus-expresszív kategóriába illeszkednek bele. Nem törekszik a látható világ leképzésére, így a tájképei síkokra és erővonalakra szabdalódnak, az állatok szervekre és hangulati kifejezésekre. Egy agyar, egy szárny, egy sascsőr vagy berbécsszarv az emóciók zuhatagát önti a nézőre. Állatmotívumai nem békét és harmóniát sugároznak, hanem a kegyetlenséget, a vérengzést, a nyers, zsigeri erőt közvetítik.

 


Deák M. Ria 1944-ben született Székelyudvarhelyen. A marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceum elvégzése után belső építészetet tanult Bukarestben. 1992–ben Bánffy Miklós emlékdíjat kapott.

Nem a tárgyalkotás a fontos Deák M. Ria számára, hanem egy átlényegített műalkotás létrehozása, az anyag strukturális jellemzőinek a megismerése és feltárása. Könnyed, de ugyanakkor összetett szín, forma és kontúrhálókból teremt, amelyek egyedi módon határozzák meg a textíliák színdinamikáját és logikáját. Mindezek mellett játékos formavilága, az anyagkombinációk izgalmas struktúrája teszi egyedivé ezeket az alkotásokat.

 

Erdélyi Művészeti Központ

Kiállítások nyitvatartása:

Keddtől péntekig: 9 - 17 óráig
Szombaton: 10 - 14 óráig

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Erdélyi Művészeti Központ

Webfejlesztés, karbantartás: Digital Studio