Sánta Csaba kiállítása - Erdélyi Művészeti Központ - 2017A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ tisztelettel meghívja Önt 2017. március 2-án, csütörtökön 18 órára Sánta Csaba szobrászművész kiállításának megnyitójára a Lábas Házba (Szabadság tér, 7 sz.).

A vendégeket köszönti Vécsi Nagy Zoltán az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, a kiállítás kurátora.
A tárlatot Ungváry Zrinyi Kata műkritikus nyitja meg.


Időtlenséget idéző kortárs szobrocskák

Sánta Csaba alkotói interpretációja nyomán, az őskori világban a túlélést biztosító, az élet, vagy halál feletti uralkodó erők megidézésére hivatott és a kiválasztottnak tekintélyt, méltóságot kölcsönző reprezentációs formák, valamint a termékenységi rítusok hatékonyságában megmérettetni kínált kifejező eszközök a művészet misztériumának házi oltáraivá, vagy nemes szerelmi ajándékokká domesztikálódnak. Ezekkel a szobrokkal könnyű személyes befogadói viszonyt kialakítani, hiszen úgy érezzük, hogy zsigeri közünk van az ezek által felelevenített, bár archaikus jellegű, de néhol szürrealista elemekkel is megbolondított, az absztraháló kőkorszaki kultúrák ősközösségének, ha istenkereső is, de feltétel nélküli hitéhez. Hogyne volnának szemünknek, taktilis ösztönünknek, de szívünknek is kedvesek Sánta Csaba bronz szobrocskái, amikor általuk elemi plasztikai élményeink kelnek új életre, akár a gyerekkori játékainkról őrzött emlékeink, akár az évszázadok alatt kezeinkhez simult szerszámaink, alapvető használati eszközeink formái.

Vécsi Nagy Zoltán

Kisplasztikáim elemeit nem a közelmúltból, hanem a kultúra és a mítosz mélyrétegeiből válogatom.
Sánta Csaba

Sánta Csaba szobrász, született 1964 április 6-án, Szovátán

1990: a kolozsvári “Ioan Andreescu” Képzőművészeti Egyetem, szobrász szak

Mesterei: Bocskay Vince, Gergely István, Korondi Jenő, Gocan Eugen

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, az UAP-nak, a Barabás Miklós Céhnek, a MAMŰ-nek, alapító tagja a Kusztos Endre Képzőművészeti Egyesületnek.

Rendszeresen részt vesz hazai és külföldi művésztelepeken, bemutatkozik egyéni és csoportos kiállításokon.

Köztéri munkái: Szent László, Tordaszentlászló 1992; Tamási Áron, Farkaslaka 1997; Szent István, Hármasfalu 1998; Hadiárva (tíz magyar évszázad), Szováta 2001; Kossuth Lajos, Gyergyócsomafalva 2001; 1848-as emlékmű, Csíkdánfalva 2002; Domokos Kázmér, Szováta 2004; Szent István, Bihar 2005; Mercurius Apát, Szentjobb 2006; Jánosy József honvédőrnagy, Oroszhegy 2010; Tamási György olvasókanonok, Oroszhegy 2010

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.santacsaba.ro


 


 

Erdélyi Művészeti Központ

Kiállítások nyitvatartása:

Keddtől péntekig: 9 - 17 óráig
Szombaton: 10 - 14 óráig

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Erdélyi Művészeti Központ

Webfejlesztés, karbantartás: Digital Studio