Gergely Istvan EMUKA sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítótereiben, 2022. május 27-én, pénteken 18 órakor nyílik Gergely István szobrászművész életmű-kiállítása. A grafika és szobrászat határmezsgyéjén mozgó kompozíciós plakettjei mellett az erdélyi közéleti személyiségek és írók arcképcsarnokát is elkészítő művész alkotói pályáját bemutató tárlatot dr. Bordás Beáta művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője valamint a művész unokaöccse, a szintén szobrászművész Gergely Zoltán rendezték. A kiállítást Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Deák Ferenc műkritikus és Bocskay Vince szobrászművész nyitják meg.

Gergely István szobrai és domborművei erdélyi hétköznapjaink elengedhetetlen tartozékai. Életművének jelentős részét képezik műfajteremtő patinázott gipsz plakettjei, amelyek átívelve a grafika és szobrászat határait, önálló művészi nyelvezetet hoznak létre és sajátos jelképrendszer kulcsában olvashatóak. Jelen kiállításban ezek a még ma is az újszerűség erejével ható, absztraháló plakettek kapnak hangsúlyt, ugyanakkor a tárlat részleteiben felidézi az erdélyi magyar kultúra kiemelkedő személyiségeinek Gergely István által létrehozott panteonját.

Gergely István a marosvásárhelyi művészeti középiskolában tanult, ahol 1958-ban érettségizett. Ezt követően Vetró Artúr osztályában, Kós András és Balaskó Nándor szobrászattanárok keze alatt formálódott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán. Itt 1964-ben szerzett diplomát. 1964–1990 között középiskolai rajztanár Kolozsváron, ám a pedagógusi munka mellett megfeszített erővel dolgozik alkotói pályájának kiteljesítésén is. Legnépszerűbb alkotásai a sajátos jelrendszerű kompozíciókká formált domborművek, valamint az erdélyi és egyetemes magyar művelődés és kultúrtörténet jeles személyiségeit megörökítő plakettek, de több jelentős munkája lelhető föl romániai köztereken és intézményekben is: így például a nagyváradi körösparti sétányon Lorántffy Zsuzsanna egészalakos bronz szobra, Alsócsernátonban Bod Péter és Végh Antal, Sepsiszentgyörgyön pedig Gábor Áron mellszobra.

A kiállítás 2022. július 2-ig, keddtől péntekig 10 és 18 óra, szombaton 11 és 18 óra között látogatható.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Erdélyi Művészeti Központ Egyesület
Támogatók: Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., Carola Egyesület

Erdélyi Művészeti Központ

Kiállítások nyitvatartása:

Keddtől péntekig: 9 - 17 óráig
Szombaton: 10 - 16 óráig

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Erdélyi Művészeti Központ

Webfejlesztés, karbantartás: Digital Studio