Picturile unui cuplu de artiști excepționali ai artei din Transilvania expuse unul lângă altul în cea mai cuprinzătoare selecție de până acum:
Expoziția retrospectivă T. SZŰCS Ilona (1930–1990) și TÓTH László (1933–2009)

19 aprilie – 6 iulie 2024

„Naturile statice ale lui Ilona Szűcs nu prezintă un detaliu al lumii materiale, așa cum ar putea crede un observator nebănuitor la prima vedere, ci identitatea fizicului cu dincolo de fizic, unitatea inseparabilă a lumii conceptuale cu cea de dincolo de concepte, plenitudinea ființei și a non-ființei și a limitelor lor de tranziție de fază.”
(dr. Ádám Kovács, colecționar de artă)

„[László] Tóth scrutează cu rigoarea unei rezistențe pasive nedeghizate din spatele figurilor sau elementelor aparținând împreună într-un mod tot mai convulsiv sau deopotrivă, străine ale compoziției picturale (…) Este o personalitate care a schimbat o epocă. Contemporanii săi și următoarea generație pot, în mod mai mult sau mai puțin recunoscut, să-i urmeze exemplul și să se angajeze pe calea tendințelor progresului, la fel de încărcate moral și filosofic sau mai mult interesate de sine.”
(Zoltán Banner, istoric de artă)

Vineri, 19 aprilie 2024, de la ora 18, Centrul de Artă din Transilvania va deschide pentru public spațiile expoziționale de la parter și etajul trei pentru expoziția retrospectivă a pictorilor Ilona TÓTH SZŰCS (1930-1990) și László TÓTH (1933-2009). Expoziția va fi vernisată de istoricul de artă Zoltán Banner și de Beáta Bordás, coordonatorul Centrului de Artă din Transilvania.

Prezenta expoziție este prima care prezintă publicului din Transilvania aceste două opere de excepție, etalând mai mult de o sută de creații ale cuplului clujean emblematic de artiști ai anilor 1960–1970.

Destinele lui Ilona T. Szűcs și a lui László Tóth s-au întrețesut la Institutul de Arte Plastice din Cluj. Cei doi colegi de an de la secția pictură s-au căsătorit în 1955. Și-au obținut licența în 1957, ca discipoli ai lui Gábor Miklóssy, iar peste doi ani atrăgeau deja atenția iubitorilor de artă la expoziția anuală regională din Cluj. Talentul și activitatea lor i-a înălțat în rândul artiștilor de prim rang din Clujul anilor 1960–1970. Deși existau teme comune între ei, modul lor de a vedea și de a picta fusese radical diferit. Maturizarea lor ca pictori – sau, în cazul soțului, și ca grafician și scenograf –, cu un stil propriu recognoscibil, a avut loc într-o perioadă în care rigorile realismului socialist au fost declarate în mod oficial vetuste, iar după aceea a început o scurtă perioadă de relativă libertate culturală. În acest interval, care a durat de la mijlocul anilor 1960 până în 1974, în viața artistică din Cluj s-au declanșat numeroase procese inovatoare, iar reprezentanții modernizării moderate au prelucrat rezultatele ismelor de la începutul secolului al XX-lea (expresionism, suprarealism, cubism) și împrospătaseră astfel arta realistă.

Opera de o viață a Ilonei TÓTH SZŰCS este alcătuită mai ales din naturile statice compuse din obiectele ciudate și nepotrivite din atelierul său și din jurul acestuia. Aceste naturi statice intime, metaforice, s-au inspirat din instrumentele suprarealismului și ale picturii metafizice. Deși persoana sa avea o aură de veselie și de spirit ludic – era o persoană sociabilă plină de umor –, pictura sa nu era atât de veselă, fiind caracterizată de lipsa ornamentelor, de austeritate formală și de o gamă restrânsă de culori. Cactusul, ficusul, filodendronul sunt plante recurente în picturile sale. Mesele ei sunt dominate de un sentiment de neliniște și pericol, iar obiectele ei sunt aproape fragile. În naturile statice ale lui Ilona Szűcs, puterea întâmplării de a organiza lumea devine la fel de perceptibilă ca și progresia spre o stare de entropie și dezordine.

Centrul de Artă din Transilvania

Str. Oltului nr. 2., Sfântu Gheorghe
Str. 1 decembrie 1918. nr. 2., Sfântu Gheorghe
Jud. Covasna, România

+40 736 350 376
emuksepsi@gmail.com

Program:

Marți-Vineri: între orele 9 - 17
Sâmbătă: între orele 10 - 14

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Centrul de Artă din Transilvania

Webdesign, mantenață site: Digital Studio