Perioada de vizitare: 28 februarie – 30 aprilie 2025

Panotarea lucrărilor: PéterMadaras | Co-curator: István Bába

Vernisaj: Deschiderea festivă a expoziției a avut loc în data de 28 februarie 2025 începând cu ora 18. Expoziția a fost vernisată de coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania, dr. Beáta Bordás și de artistul plastic István Bába.

„Această expoziție nu este doar o succesiune de imagini, ci o concepție cuprinzătoare care contrastează natura alienantă și devalorizantă a consumerismului cu permanența și mesajul personal al creației artistice atemporale. În această bogăție obiectuală și simbolică, Sándor Juhos a găsit o voce care este deopotrivă clasică și contemporană, lirică și critică.

La prima vedere, lucrările sunt extrem de realiste: jocul de lumini și umbre, plasticitatea obiectelor, detaliile realiste toate ne amintesc de maeștrii baroci sau flamanzi. În același timp, logica aranjamentelor este adesea absurdă. Este ca și cum natura moartă nu ar face decât să răstălmăcească realitatea până la o îndepărtare ușoară, în timp ce arată totul cu o precizie extremă. (...) Hiperrealismul artistului este o strategie picturală care creează contrast între realitatea aparent sterilă, fără cusur, și absurdități precum plutirea sau asocierea neobișnuită a obiectelor. Acesta este suprarealism, dar nu cel vizionar în stilul lui Dalí: mai degrabă, este o dihotomie postmodernă/metamodernă, în care imaginile se joacă concomitent cu elemente realiste și imaginative. Acest mod de depășire a granițelor dintre genuri este o trăsătură caracteristică a mentalității metamoderne.” (István Bába)

Expoziția este însoțită de un catalog trilingv cu o prefață semnată de István Bába.

Sándor JUHOS (Cluj-Napoca, 1974)

După o carieră neconvențională în tinerețe, în 1999 a venit momentul ca Sándor Juhos să își realizeze dorința de lungă durată de a-și câștiga o reputație în domeniul artelor plastice. În acel an a devenit student la pictură la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Și-a finalizat studiile de licență în 2003, a obținut diploma de master în 2005 și și-a susținut teza de doctorat în 2010.

Ca student în anul al doilea, a fost membru fondator și apoi timp de opt ani co-curator al Galeriei Bulgakov din Cluj-Napoca, unde a curatoriat în medie zece expoziții pe an. A început „meseria” de pictor de naturi moarte în 2008, primii șase ani numărându-i acum ca perioadă de studiu. În 2014, a ajuns la un stil propriu, matur, în pictura de naturi statice, pe care l-a cultivat de atunci constant, în felul său caracteristic. De atunci, a participat cu lucrările sale la expoziții de grup și personale. În 2023, a primit o Bursă de Artă de trei ani din partea Academiei Maghiare de Arte. În prezent trăiește și lucrează în orașul său natal, Cluj-Napoca.

Pictorul clujean a ales în mod conștient calea mai dificilă atunci când s-a dedicat picturii de natură statică. În timp ce o mare parte a scenei de artă contemporană este acum modelată de experimente digitale, instalații multimedia și artă conceptuală, el a rămas fidel tehnicilor clasice de pictură, deoarece natura statică, cu metoda sa de lucru care necesită mult timp, regândind fiecare tușă, implică un grad de concentrare pe care puține alte genuri îl pot egala. Acest mod de lucru atent și meticulos i-a permis să își perfecționeze tehnica picturală până la cel mai mic detaliu, bazându-se pe tradiția flamandă, dar dezvoltându-și în același timp propriul sistem de simboluri. Pentru el, natura moartă nu este doar o chestiune de gen sau de tehnică: este mai degrabă o atitudine artistică în sine, capabilă să reinterpreteze fundamentele clasice ale meșteșugului într-un mod care reflectă realitățile contemporane.

Expoziții personale (caracteristice stilului său actual): 2020: Lucid Dreams, Lugano, Elveția • 2019: Abundance, Galeria Estopia, București • 2015: Fragile Equations, Galeria Nano, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca; Death of the Hummingbird, Galeria Contemporană Bazis, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca • 2014: Paintings and Butterflies, Kaja Tanya, Cluj-Napoca

Expoziții duo: 2023: Narative noi (împreună cu graficianul András Szabó), Muzeul de Artă Cluj-Napoca • 2017: Act Anima (împreună cu graficianul András Szabó), Galeria Nano, Centrul de Interes, Cluj-Napoca

Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Centrul de Artă din Transilvania
Eveniment sprijinit de: Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, Fondul Gábor Bethlen

Centrul de Artă din Transilvania

Str. Oltului nr. 2., Sfântu Gheorghe
Jud. Covasna, România

+40 736 350 376
emuksepsi@gmail.com

Program:

Marți-Vineri: între orele 9–17
Sâmbătă: între orele 10–14

bga logo 1
bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Centrul de Artă din Transilvania

Webdesign, mantenață site: Digital Studio