Ütő Gusztáv kiállítása - Erdélyi Művészeti Központ - 2018Az Erdélyi Művészeti Központ III. emeleti kiállítóterében Ütő Gusztáv festőművész kiállítása nyílik pénteken, január 19.-én 18 órától.

A vendégeket köszönti Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője.
A kiállítást megnyitja Kányádi Iréne művészettörténész, a Partiumi Keresztény Egyetem előadótanára.

Közreműködik Albert - Nagy Örs szaxofonon és Vitályos Lehel nagybőgőn.

A kiállítás megtekinthető: 2018.január 20. és 2018. február 10. között,
keddtől péntekig, 10-17 óráig, szombaton 10-től 18 óráig.


Ütő Gusztáv

Ütő Gusztáv képzőművész, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa, tagja több szakmai intézménynek úgy országos, mint nemzetközi szinten.

Szakmai tevékenységének elismeréseként sok rangos kitüntetésben részesült, mint például a bukaresti Képzőművészeti Szövetség Performansz díja (1996), a Magyar Művészeti Akadémia Koller díja (1999), EMKE díj (2001), Munkácsy Díj (2009), Magyar Ezüst Érdemkereszt (2014)- ben.

Ütő Gusztáv festészeti szakot végzett a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán, Abodi Nagy Béla tanítványaként, mégis munkásságát a nagyközönség főként a performanszai kapcsán ismeri.Jelen kiállítás anyagának nagy része szervesen kötődik azokhoz a cselekményművekhez, amelyeket a művész az idő folyamán végrehajtott a világ különböző pontjain. Ezeknek a performanszoknak a lényegét, drámai pillanatait sűríti képbe, így a festményeknek ezáltal éppoly performatív jellegük van, akárcsak az őket megihlető cselekményműveknek.

Motívumvilága szimbolikus jelentést hordoz, az univerzum energiáit tárja a néző elé, azokat az erőket, amelyek túllendítenek a hétköznapi élet apró problémáin és új távlatokat nyitnak egy másik dimenzió felé. A festmények szellemisége továbbviszi a cselekményművek meghatározó jellemvonását, tematikájában organikusan kötődnek egymáshoz, az identitáskeresés, a helyi, lokális jegyek felmutatása, a transzilvanizmus gondolatköre szervesen él tovább ezekben a munkákban is. Éppen ezért motívumviláguk is megegyezik: a székely népi vagy az erdélyi kultúrára jellemző elemek használata. Nap, Hold, csillagok, fény, tűz: azok az elemek, amelyek az éltető energiákat elevenítik meg.


 


 

Erdélyi Művészeti Központ

Kiállítások nyitvatartása:

Keddtől péntekig: 9 - 17 óráig
Szombaton: 10 - 16 óráig

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Erdélyi Művészeti Központ

Webfejlesztés, karbantartás: Digital Studio