A Művészek Atyhai Társasága csoportos kiállítás - Erdélyi Művészeti Központ - 2018Az Erdélyi Művészeti Központ tisztelettel meghívja Önt 2018 szeptember 14-én, pénteken 18 órára A Művészek Atyhai Társasága csoportos kiállításának megnyitójára az Erdélyi Művészeti Központba. (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám, földszinti kiállítótermek)

A vendégeket köszönti Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, a kiállítás kurátora.
A kiállítást megnyitja Vargha Fruzsina művészettörténész.
Közreműködik Páll Dénes fuvolaművész, Budapest.

A kiállítás megtekinthető: 2018. szeptember 15. és október 05. között, keddtől péntekig, 10-17 óráig, szombaton 10-18 óráig, vasárnap zárva.


„Erdély tájegységeit bejárva a szépet és különlegeset kereső szem hamar felfedezi a részletekben rejlő különbségeket. Talán nem is kell nagyon mélyre ásnunk, hogy észrevegyük a székely makrancosságot, a Mezőség archaikumát, a kalotaszegi egyszerű fényűzést, vagy éppen a cigány virtuozitást. A székely régió egyik színfoltja éppen Sóvidék. Hogy mit ad és adott nekünk? Lehetőséget a kereskedelemre sóbányái által, esélyt a turizmusra fürdő-, és gyógyvizei segítségével, alkalmat a mulatásra forgatós táncai és friss dallamai nyomán, teret és hangulatot a kibontakozásra, a meditációra erdőségei, dombságai révén. Ennek a vidéknek egy molekulája az az Atyha nevű falucska, amely 2014 óta helyet ad a Kakasülő Galériának és egy bizonyos, sajátos formában annak a 8 művésznek, akiket joggal és okkal nevezhetünk az erdélyi élő képzőművészet és kulturális élet meghatározó alakjainak, pilléreinek. Az 1940-es évek elején földcsuszamlás áldozatává vált falucska ma az elnéptelenedés útját járja, és kevesebb, mint 300 lelket számol. Ennek a 300 embernek jelenti az évente megszervezett tábor és kiállítás, vagy éppen a csűrben helyet kapó galéria az életük fűszerét. Azt a fűszert, amit elgépesedett társadalmunknak, kapitalista mókuskerekünknek a művészet jelenthet.”

Vargha Fruzsina

Kiállító művészek: Berze Imre, Kuti Botond, Kuti Dénes, Vargha Mihály, Vinczeffy László, Bocskai Vince,Sánta Csaba, Siklódi Zsolt (1966-2017)



 

Erdélyi Művészeti Központ

Kiállítások nyitvatartása:

Keddtől péntekig: 9 - 17 óráig
Szombaton: 10 - 14 óráig

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Erdélyi Művészeti Központ

Webfejlesztés, karbantartás: Digital Studio