5. Székelyföldi Grafikai Biennálé - Erdélyi Művészeti KözpontKözel 300 alkotás lesz látható az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálén

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé, az előző évekhez híven, a grafika integráló szerepének bemutatását tűzte ki céljául. Az eseményt nagyfokú szakmai érdeklődés övezte, idén 58 országból, több mint 900 művésztől, közel 2300 alkotás érkezett.

„A nagyszámú jelentkező és benevezett mű, egyértelműen azt támasztja alá, hogy a biennálé abba a szakaszába érkezett, amikor bátran kijelenthetjük, illetve tényként kezelhetjük, hogy egy világszinten számontartott szakmai eseményről van szó. Ahhoz sem fér kétség, hogy a régió egyik legfontosabb művészeti rendezvényévé vált és létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.” – véli Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora.

Az idei biennálé koncepciója, a hagyományos- és a digitális technikai megoldások közötti kölcsönhatások bemutatására összpontosít. Milyen ponton és hogyan találkozik a pixel alapú kép a tradicionális grafikával, mindezek az átfedések milyen megjelenítési formákat eredményezhetnek, illetve milyen aktuális szellemi tartalmakat generálnak.

A benevezett munkák nagy száma az anyag szakmai minőségét pozitívan befolyásolta. A minden tekintetben változatos anyagban a hagyományos- és kisérleti-, a saját fejlesztésű egyéni- és a digitális technikákon át számtalan nézőpont, szemlélet és stílus képviselteti magát, nagyszámban reagálva a biennálé koncepciójára megfogalmazott felvetésre.

A 294 beválogatott alkotásból rendezett kiállítás megnyitójára 2018. október 13-án, 17 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében további, szintén a kiállítás részét képező alkotások lesznek megtekinthetők. A díjátadó ünnepség 18 órától veszi kezdetét a Tamási Áron Színházban.

Siklódi Zsolt emlékkiállítása - 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé - Erdélyi Művészeti KözpontA rendezvény keretében, október 12-én kerül sor Siklodi Zsolt, a biennálé volt kurátorának kiállítására a Lábas Házban, illetve a 2016-os szemle nyertesének, Kamil Kocureknek a kiállítására a MAGMAtemp-ben a Keresztes Házban (Gróf Mikó Imre utca 9.szám).

A biennálé zsűrijét nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkották: dr. Cristian Aurel Opriș grafikus, a Kolozsvári Művészeti Egyetem tanára (RO), dr. Erőss István grafikus, az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanára (HU), Liu Chun-Lan művészettörténész, a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára (TW), dr. Anca Boeriu grafikus, a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem tanára (RO), Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője (RO), Kónya Ábel képzőművész, a debreceni Modem kurátora (HU) és Ferencz S. Apor képzőművész, a biennálé kurátora (RO).

A zsűri négy díjat oszt ki a legszínvonalasabb munkák alkotói között: a Biennálé fődíját, amely 2000 euró, valamint három 1000 eurós jutalmat, a Nagy Imre-díjat, a Plugor Sándor-díjat és Nagy Pál-díjat.

A szakmai zsűri által kiválasztott alkotások decemberben Csíkszeredában is kiállításra kerülnek. A rendezvény fő támogatói a Bertis és a Hargita Gyöngye.
Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé részletes programja és további információk a grafikaiszemle.ro oldalon érhetők el. 

Erdélyi Művészeti Központ

Kiállítások nyitvatartása:

Keddtől péntekig: 9 - 17 óráig
Szombaton: 10 - 14 óráig

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Erdélyi Művészeti Központ

Webfejlesztés, karbantartás: Digital Studio