Rosu Kriszta művészettörténész Űrutast tessék! című előadása - Erdélyi Művészeti Központ – 2020 2020. február 19-én, szerdán 18 órai kezdettel kerül sor Rosu Kriszta művészettörténész Űrutast tessék! című előadására az Erdélyi Művészeti Központban.

„Űrutast tessék!” – Űrutazás a hatvanas évek magyar művészetében és képi kultúrájában. 

A magyar festő és grafikus Kondor Béla 1959-ben így nyilatkozott a szovjet Luna—1 műhold fellövése kapcsán az űrkutatásról: „Nagyon foglalkoztatott az egész kérdés, érdekelt, nyugtalanított, hogyan történik, milyen körülmények között a megmérhetetlen jelentőségű tudományos kísérlet megindítása, amikor az ember mindent legyőzve függetleníti magát a Földtől [...] Bizonyos, hogy művészetemben vissza fog térni ez a téma, hiszen velem együtt sok százmillió ember képzeletét foglalkoztatja mindaz, aminek ma mi, szerencsés generáció, tanúi és részesei vagyunk.

A Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok versengését a világűr meghódításáért valóban hatalmas érdeklődés övezte többek között a Kádár-kori Magyarországon is. Az előadás ennek az érdeklődésnek a képi nyomait vizsgálja: egyrészt az államilag támogatott újságokban megjelenő karikatúrákat és grafikákat, másrészt a festészetben fellelhető űrhajósábrázolásokat. Lesz szó arról, miért irigylik a mennyország szentjei a szovjet kozmonautákat, de arról is, hogyan kell valakiről tökéletes, instagramolható űrfotót készíteni.

Erdélyi Művészeti Központ

Kiállítások nyitvatartása:

Keddtől péntekig: 9 - 17 óráig
Szombaton: 10 - 14 óráig

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Erdélyi Művészeti Központ

Webfejlesztés, karbantartás: Digital Studio