Szilagyi V Zoltan EMUK 2022Az Erdélyi Művészeti Központ meghívja Önt Szilágyi V. Zoltán (1951–) grafikusművész és animációs filmrendező kiállítására.

Megnyitó: 2022. április 1., péntek, 18 óra
A tárlatot megnyitja Szilágyi Róza Tekla, művészeti újságíró, a kiállítás kurátora.
Az esemény házigazdája dr. Bordás Beáta művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője.

A kiállításmegnyitó előestéjén, 2022. március 31-én, csütörtökön, 17 órától a Művész Mozi Fellini-termében levetítjük A világlátott egérke című, Kányádi Sándor meséjét vászonra vivő, gyerekfilm-sorozat néhány részét, illetve az alkotó által írt és rendezett szerzői rövidfilmeket, majd a közönség személyesen találkozhat Szilágyi V. Zoltánnal.

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban rendezett kiállítás összefoglaló jellegéből adódóan igyekszik minél többet felvillantani Szilágyi V. Zoltán életművéből: a gyermekkori rajzok, könyvtervek, illusztrációk és sorozatok mellett megidézi a művész rajzfilmes munkásságát is, ezzel kísérletet téve az alkotói életmű legjellemzőbb olvasatainak felsorakoztatására A rajzokban közös az emberi szem természetes működésének megfigyelésén alapuló képszerkesztési elv alkalmazása: a fókuszpontban álló részlet teljes kidolgozottsága, a járulékos elemek jótékony, a felismerést segítő felvázolása és a képzeletbeli horizonton kívül eső momentumok leheletfinom vonalakkal történő, jelzésértékű körvonalazása. Az érdekesség az, hogy a hosszú órákon keresztül rajzolt motívumok nem saját címmel és kerettel a falra kerülő művek, hanem egy adott, éppen aktuális szerzői film kulcsrajzai voltak. Ennek tekintetében lenyűgöző a kimerevített képkockák minősége – valamint a rajtuk keresztül megfigyelhető alkotói attitűd következetessége, az álló- és mozgóképben rejlő lehetőségek médiumokon átívelő hasznosítása.

A kiállítás megtekinthető: 2022. április 2. és május 7. között, keddtől péntekig 10-től 18 óráig, szombaton 11-től 18 óráig.

Szeretettel várjuk!

Szervezők:
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala
Erdélyi Művészeti Központ Egyesület

Támogató:
Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

Partner:
Kecskeméti Katona József Múzeum

Erdélyi Művészeti Központ

Kiállítások nyitvatartása:

Keddtől péntekig: 9 - 17 óráig
Szombaton: 10 - 14 óráig

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Erdélyi Művészeti Központ

Webfejlesztés, karbantartás: Digital Studio