Párhuzamos központok: Kolozsvár és Marosvásárhely (1920–1990)Párhuzamos központok: Kolozsvár és Marosvásárhely (1920–1990) | 2022. május 13. – szeptember 4.

Válogatás a Sapientia Alapítvány és az Erdélyi Művészeti Központ Egyesület gyűjteményeiből | Kiállítás a Maros Megyei Múzeumban

A Maros Megyei Múzeum és az Erdélyi Művészeti Központ tisztelettel meghívja Önöket a Párhuzamos központok: Kolozsvár és Marosvásárhely (1920-1990) című kiállítás megnyitójára. Az eseményre 2022. május 13-án, pénteken 17:00 órakor kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalota Művészeti Galériájában, a jobb szárny második emeletén (Győzelem tér 1. szám). Az eseményen fellép a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Tiberius vonósnégyese.

A 2012-ben alapított Erdélyi Művészeti Központ által rendezett tárlat az 1920–1990 közötti romániai magyar művészet olyan jeles alkotóit vonultatja fel, akik kiemelkedő helyet foglaltak el a két legfontosabb belső-erdélyi központ, Kolozsvár és Marosvásárhely képzőművészeti életében. A kiállítás elsősorban az iskolateremtő alkotók munkásságát idézi meg, ezért többek között az 1948-tól működő kolozsvári Képzőművészeti Főiskola tanárainak, valamint az 1949-ben alapított marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceum képzőművész-tanárainak művei szerepelnek a kiállításon. Mellettük sorakoznak a kolozsvári 20. századi művészeti élet további kiemelkedő alkotói – mint például Ács Ferenc, Fülöp Antal Andor, Szolnay Sándor, Gy. Szabó Béla, Mohy Sándor, Nagy Albert, T. Szűcs Ilona, Pallos Sch. Jutta – valamint marosvásárhelyi művészek által készített munkák.

A túlnyomórészt festményekből álló anyagban helyet kapott több jelentős grafikai munka (leginkább a kolozsvári grafikai iskola képviselőitől) valamint néhány szobrászati alkotás is, egy változatos, izgalmas összképet eredményezve.

A marosvásárhelyi Kultúrpalotában rendezett kiállítást Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és Ötvös Koppány-Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója nyitják meg.

A kiállítás 2022. szeptember 4-ig látogatható, keddtől péntekig 09:00-17:30, szombaton és vasárnap 09:00-15:30 között. Hétfőn zárva.

A 2012-ben életre hívott, sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészeti Központ (EMűK) a romániai magyar képzőművészet történetét hivatott feltérképezni és bemutatni – e cél érdekében formálódik az a két gyűjtemény is, amely az EMűK kezelésében található. Az Erdélyi Művészeti Központ Egyesület nagyvonalú adományokból kialakult gyűjteménye több mint 390 műtárgyat foglal magába, a különböző erdélyi alkotók művein kívül a kétévente megrendezett Székelyföldi Grafikai Biennálé nemzetközi pályamunkái is ide kerülnek. Az elmúlt 5 évben megvalósult műtárgyvásárlási programnak köszönhetően a Sapientia Alapítvány 560 darabot számláló gyűjteményébe jelentős művészek fontos alkotásait sikerült megszerezni, így a kollekcióban jól képviseltek a nagybányai festőkolónia alkotói, de a bánsági, nagyváradi, székelyföldi művészek is.

E gyűjteményekből válogatva, az Erdélyi Művészeti Központ által rendezett tárlat az 1920–1990 közötti romániai magyar művészet olyan jeles alkotóit vonultatja fel, akik kiemelkedő helyet foglaltak el a két legfontosabb belső-erdélyi központ, Kolozsvár és Marosvásárhely képzőművészeti életében. A kiállítás elsősorban az iskolateremtő alkotók munkásságát idézi meg, ezért többek között az 1948-tól működő kolozsvári képzőművészeti főiskola tanárainak (pl. Miklóssy Gábor, Feszt László, Tóth László, Vetró Artúr), valamint az 1949-ben alapított marosvásárhelyi képzőművészeti líceum képzőművész-tanárainak (Izsák Márton, Piskolti Gábor, Nagy Pál, Bordy András) művei szerepelnek a kiállításon. Mellettük sorakoznak a kolozsvári 20. századi művészeti élet további kiemelkedő alkotói – mint például Ács Ferenc, Fülöp Antal Andor, Szolnay Sándor, Gy. Szabó Béla, Mohy Sándor, Nagy Albert, T. Szűcs Ilona, Pallos Sch. Jutta – valamint a marosvásárhelyi művészek (köztük Balázs Imre, Sükösd Ferenc, Albert László) által készített munkák. A túlnyomórészt festményekből álló anyagban helyet kapott több jelentős grafikai munka (leginkább a kolozsvári grafikai iskola képviselőitől, mint például Cseh Gusztáv, Deák Ferenc, Árkossy István, Soó Zöld Margit, Kopacz Mária) valamint néhány szobrászati alkotás is, egy változatos, izgalmas összképet eredményezve.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Erdélyi Művészeti Központ Egyesület
Partnerek: Maros Megyei Múzeum, Sapientia Alapítvány
Kurátor: Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője

Erdélyi Művészeti Központ

Kiállítások nyitvatartása:

Keddtől péntekig: 9 - 17 óráig
Szombaton: 10 - 14 óráig

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Erdélyi Művészeti Központ

Webfejlesztés, karbantartás: Digital Studio