Molnár Zoltán festőművész életmű-kiállítása – Erdélyi Művészeti Központ2022. június 2-án, csütörtökön 18 órakor nyílik az Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítóterében a sepsiszentgyörgyi születésű, majd Temesváron élő és alkotó Molnár Zoltán (1937-1999) festőművész életmű-kiállítása. A főként zenei harmóniákat megidéző, geometrikus formarendszerű, választékos színvilágú festményeket és akvarelleket bemutató tárlat rendezője Musát Arnold. A kiállítást Szekernyés János műkritikus nyitja meg. Házigazda: Bordás Beáta az Erdélyi Művészeti Központ vezetője.

Jelen tárlat elsősorban Molnár Zoltán akvarell, gouache és szintetikus festékeket felhasználó technikával létrehozott, a lírai absztrakciótól a flóra és a fauna stilizálásán át az egyéni jelképek létrehozásához eljutó festményeiből építkezik. Ugyanakkor felvillantja a művész köztereket illetve középületek belső tereit díszítő monumentális képzőművészeti munkáit, al secco falfestményeit és az általa tervezett szökőkutakat is.

Molnár Zoltán 1937. október 13-án született Sepsiszentgyörgyön. A marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Középiskolában tanult Nagy Pál és Barabás István tanítványaként, majd 1957–1963 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti és Formatervezési Főiskola festészet szakos növendéke volt. Itt tanárai, Abodi Nagy Béla, Andrásy Zoltán, Kádár Tibor és Szervátiusz Jenő voltak. Az egyetemet évfolyamelsőként végezte el, majd a temesvári letelepedés mellett döntve 1963 és 1972 között a Temesvári Nyugati Tudományegyetem rajztanárképző karán tanított. 1979–1983 között a Temesvári Állami Magyar Színház grafikusa és díszlettervezője volt, de készített színpadi látványterveket a Román Opera balett előadásai számára is. 1978-ban színes pasztellben megrajzolta a magyar színház valamennyi akkori tagjának portréját. Bánsági román, magyar és német íróknak a Facla Könyvkiadó gondozásában megjelent műveit illusztrálta, számos könyvborítót tervezett. Festményei főleg a geometrikus absztrakció jegyében születtek.

A kiállítás 2022. július 23-ig, keddtől péntekig 10 és 18 óra, szombaton 11 és 18 óra között látogatható.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Erdélyi Művészeti Központ Egyesület
Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

Erdélyi Művészeti Központ

Kiállítások nyitvatartása:

Keddtől péntekig: 9 - 17 óráig
Szombaton: 10 - 14 óráig

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Erdélyi Művészeti Központ

Webfejlesztés, karbantartás: Digital Studio