In memoriam KÁNTOR Lajos – Kiállítás az Erdélyi Művészeti Központban őrzött Kántor Lajos-hagyatékbólIdőtartam: 2023. augusztus 12–27. (Kolozsvári Művészeti Múzeum)

Megnyitó: 2023. augusztus 12., szombat 18 óra, Kolozsvári Művészeti Múzeum (Bánffy-palota)

A kiállításmegnyitón beszédet mondtak: Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke; dr. Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója; dr. Balázs Imre József egyetemi tanár, irodalomtörténész; dr. Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője és Kántor László producer.

A kiállítás anyagát válogatta: Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész

Rövid leírás a kiállításról:
A tárlat Kántor Lajos (1937–2017) kolozsvári irodalomtörténész, író, műkritikus egykori képzőművészeti gyűjteményéből mutat be egy reprezentatív, mintegy 70 művet felvonultató válogatást. Irodalomtörténeti munkássága mellett Kántor Lajos a Korunk folyóirat szerkesztőjeként és a Korunk Galéria létrehozójaként (1973) alkotott kiemelkedőt az erdélyi magyar képzőművészet népszerűsítésének szempontjából. Az általa összegyűjtött képzőművészeti alkotások (festmények, grafikák, szobrászati művek, kerámia- és textilmunkák) jelentős hányadát, 134 művet a Sapientia Alapítvány vásárolta meg 2019-ben és helyezte el megőrzésre a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK).

Az EMŰK 2021-ben Sepsiszentgyörgyön rendezett egy átfogó kiállítást a megvásárolt Kántor-gyűjteményből, 2023 nyarán pedig a 14. Kolozsvári Magyar Napokon mutatott be egy válogatást ebből a művelődés- és irodalomtörténeti szempontból is jelentős hagyatékból. A kolozsvári Bánffy-palotában rendezett tárlat azt a szellemi környezetet igyekezett rekonstruálni, amelyben Kántor Lajos élt (hiszen e művek túlnyomórészt a lakásában voltak „kiállítva”) és dolgozott. A tárlaton kiemelt szerepet kaptak a Kántor Lajosról készült portrék (például Mohy Sándor és Kádár F. Tibor festményei, Tóth László rajza, Tirnován Ari-Vid reliefje) és az olyan ikonikus művek, mint például Nagy Albert Fehér kakas-a, amely Kántor saját bevallása szerint teljesen hozzánőtt az egész gondolkodás- és látásmódjához. Az erdélyi magyar festőművészek közül – mintegy szemléletve a gyűjtő által velük ápolt közeli viszonyt is – Fülöp Antal Andor, Incze Ferenc, Balázs Péter, Jakobovits Miklós, Incze János Dés, Györkös Mányi Albert, Paulovics László, Szécsi András szerepeltek több alkotással. Mellettük láthatóak voltak a hatvanas-hetvenes évekbeli kolozsvári grafikai iskola jelentős képviselőinek (Tóth László, Deák Ferenc, Bardócz Lajos, Cseh Gusztáv) és elismert szobrászművészeknek (pl. Gergely István, Tőrös Gábor, Benczédi Sándor és Ilona) munkái is.

Szervezők:
Kolozsvári Művészeti Múzeum
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Erdélyi Művészeti Központ Egyesület
Kincses Kolozsvár Egyesület

Erdélyi Művészeti Központ

Kiállítások nyitvatartása:

Keddtől péntekig: 9 - 17 óráig
Szombaton: 10 - 14 óráig

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Erdélyi Művészeti Központ

Webfejlesztés, karbantartás: Digital Studio