Expoziția pictorului Albert GYÖRKÖS MÁNYI 2–30 septembrie 2022Vineri, 2 septembrie 2022, de la ora 17 la parterul Centrului de Artă din Transilvania (str. Oltului nr. 2) se va deschide expoziția pictorului și profesorului de muzică Albert GYÖRKÖS MÁNYI (1922-1993). Expoziția va fi vernisată de Katalin Kós, conducătorul Casei Memoriale Albert Györkös Mányi, dr. Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania și Zsuzsanna Szebeni, directorul Institutului Liszt din Sfântu Gheorghe, curatorul expoziției. Vernisajul se va continua la Centrul de Cultură Arcuș (str. Oltului nr. 6).

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea artistului, Casa Memorială Albert Györkös Mányi din Cluj-Napoca și Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe au organizat o serie de expoziții și evenimente în cursul anului curent, programul fiind intitulat Györkös 100. Scopul acestuia este de a prezenta publicului în mai multe locații roadele acestei cariere creative deosebit de inspirate, atât operele de artă cunoscute și reprezentative ale lui Albert Györkös Mányi, precum și nuanțele și variațiunile necunoscute până acum ale lumii sale picturale. După locațiile marcante din viața acestui pictor și profesor de muzică (Cluj-Napoca și Săvădisla), și după Muzeul Județean Mureș, o selecție din operele lui Györkös poate fi văzută la Sfântu Gheorghe, la Centrul de Artă din Transilvania și la Centrul de Cultură Arcuș.

Albert Mányi Györkös s-a născut în 1922 la Săvădisla, județul Cluj. Tatăl său era agricultor, iar mama sa era renumită pentru frumoasele ei cusături din Țara Călatei. Tatăl său a murit în 1934 și, de atunci, mama sa și-a crescut cei trei fii în condiții dificile, cu ajutorul bunicii. Copilăria a devenit o experiență fundamentală pentru Albert, memoriile și scrierile sale scurte, asemănătoare unor fabule, îi completează picturile care pot fi mai ușor de descifrat în oglinda acestor scrieri. Albert Györkös Mányi a început să studieze la Facultatea de Muzică a Institutului Maghiar de Arte din Cluj-Napoca în 1948. În 1954 a devenit profesor de clarinet la Liceul de Muzică. În 1962 s-a căsătorit cu pictorița Ilona Jakab, după care i s-a trezit pasiunea pentru pictură, dedicându-și toată energia studiului picturii. În toamna anului 1985, împreună cu soția s-a mutat în atelierul de pe strada Republicii. În 1993, după moartea soției sale, chinuit de boală și temându-se de singurătate, pictorul și-a pus capăt zilelor cu propriile mâini. Albert Györkös Mányi a lăsat prin testament casa sa cu atelier și bunurile sale Societății Maghiare de Cultură din Transilvania (EMKE) cu scopul ca acesta să expună picturile sale, să înființeze o casă memorială și să asigure gestionarea moștenirii sale și integrarea acesteia în circuitul intelectual.

Lucrările lui Albert Györkös Mányi sunt onirice, evocând prin propriile sale instrumente picturale idila peisajului și a vieții rurale, valorile umane de bază. Ne este dezvăluită o lume magică plină de figurile și motivele vieții cotidiene din sat. Motivele recurente ale animalelor din picturile sale statice, figurile umane și instrumentele pe care le pictează dezvăluie o lume atemporală, viața din Țara Călatei, copilăria pictorului, filtrată prin stilul artistic unic al lui Albert Györkös Mányi.

Expoziția se poate vizita până în 30 septembrie 2022, de marți până vineri între orele 10 și 18, iar sâmbătă între orele 11 și 18.

Organizatori: Casa Memorială Albert Györkös Mányi, Asociația Centrul de Artă din Transilvania, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Centrul de Cultură Arcuș, Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe

Sponsori: Fundația Bethlen Gábor, Academia Maghiară de Arte, Fondul Cultural Național – Ungaria, UDMR - Fundația Communitas, Fundația Sapientia

Centrul de Artă din Transilvania

Str. Oltului nr. 2., Sfântu Gheorghe
Str. 1 decembrie 1918. nr. 2., Sfântu Gheorghe
Jud. Covasna, România

+40 736 350 376
emuksepsi@gmail.com

Program:

Marți-Vineri: între orele 9 - 17
Sâmbătă: între orele 10 - 16

bga logo 1
bga logo 1

© 2020 – Centrul de Artă din Transilvania

Webdesign, mantenață site: Digital Studio